Fra Japan til en drøm af en halskæde

Som guldsmed er man fascineret af de materialer, man arbejder med – deres udseende og egenskaber. Derfor sker det nogle gange, at vi ser noget, som vi bare må have fingrene i, også selvom vi endnu ikke ved, hvad det ender ud med.


Detalje billede af vedhænget på halskæden. Den flotte meget blå tanzanite i midten, med den lyse blå tanzanit placeret under og brillanter omkring.
Halskæden med den mørkeblå tanzanite i midten, en meget lys tanzanite i bunden og kundens egne brillanter omkring.

På en rejse i Japan for nogle år siden faldt jeg netop over sådan en sten. En dyb blå tanzanite, utrolig smuk, og endda slebet af en top dygtig stensliber, så farven bliver fremhævet på den bedste måde. Den måtte bare med mig hjem!

I Guldsmedien har den blå tanzanite hørt mange ih’er og åh’er fra kunder, der har været betaget af dens natur, og selv blandt os på værkstedet (jeg nævner ingen navne) har der været et ønske om at beholde stenen selv.

Kort før jul sidste år kom en kunde ind for at finde det perfekte og meget gerne unikke smykke, han kunne give til sin hustru i julegave. Han blev helt betaget af den blå tanzanite, og selvfølgelig skulle den være basis for smykket til hans kone.

Skitsen til halskæden, som den blev givet i julegave sammen med tanzanitten.
Dette er skitsen og tanzanitten, som den blev givet i julegave. Samt den ring, der endte med at afgive sine brillanter.

Da tiden var knap lige før jul, blev der skit-seret et forslag til et endeligt smykke. Skitsen blev givet i gave sammen med tanzanitten.

En glad mand og endnu gladere kone vendte tilbage med stenen og skitsen, for at få tilpas-set designet og lavet det endelige smykke. Desuden havde hun selv en gammel ring med brillanter, som hun gerne ville have skulle indgå i det færdige smykker.

Den færdige tanzanite halskæde har et vedhæng lavet i hvidguld, som er sat på sort-rhodinerede kæder også i hvidguld. Den flotte tanzanite har fået selvskab af en meget lyseblå tanzanite og er omgivet af kundens egne brillanter.

Hun fik præcis det smykke, hun havde drømt om, både råt og bling på samme tid.

Og der blev fældet en lille tåre i Guldsmedie, ved at sige farvel, dog en glædeståre ved at se den betagende tanzanite i sit nye flotte hjem.

Hele tanzanite halskæden set med de sort rhodinerede hvidguldskæder
Den færdige halskæde med den kraftige blå tanzanite i midten, en lys blå tanzanite i bunden af vedhænget og kundens egne brillanter omkring. Vedhænget er lavet i hvidguld med sort-rhodinerede hvidguldskæder.